16 Nisan 2008 Çarşamba

Bir otomobilden daha fazlasi, tutkunun otomobili..


VW'in efsane olmus otomobili VW1303 olarak ta bilinen ama hemen her ulkede o ulkenin dilinde farkli bir isimle anilan "vosvos" uzerinden yillar gecsede popularitesini "en azindan tutkulu bir gurup tarafindan" korudu. Almanya ve Hollanda'da kafer, italya'da Maggiolino, ingiltere'de Beetle, Amerika'da bug ulkemizde ise tosbaa olarak anildi. Yuvarlak hatlari ve kucuk yapisiyla hep "ne kadarda sevimli" iltifatlarina mazhar olan vosvosun hikayesi oldukca ilginc aslinda. Tasarimcisi daha sonra Dunya'nin en pahali ve prestijli otomobillerinden biri olan Porsche'nin babasi Ferdinand Porsche.
.
Daha da ilginc bir nukte ise yillar sonra baris cocuklari yada cicek cocuklar olarak bilinen ozgurlukcu, savas karsiti akimin sembolu haline gelecek olan vosvosun yapilmasini tesvik eden kisi ise Savasin ta kendisiyle ozdeslesen Adolf Hitler. 1934 yilinda Hitler, F. Porsche ile bir araya gelerek bir halk otomobili uretmesini ister ve o gun baslayan surec bize vosvos olarak doner. Ilk uretimi 1937 yilinda baslasada VW tosbaa modeli 1939 yilindan itibaren seri uretime gecti. Tarih 1949'u gosterdiginde ise 50.000. vosvos fabrikadan cikmisti. O gunden sonra hizla yayilan bir sekilde sempati ve tutkuya donustu vosvos. Ulkemizde de bir cok hayran kulubu olan vosvosun dunyanin hemen hemen her ulkesinde hayranlari ve fanclub'lari bulunmakta. Turkiye'deki ilk vosvos kulubu olan VW Fun Club-İzmir kuruldu.
.
Almanya'da son vosvos 1985 yilinda uretildi ve bu son vosvos Wolfsburg'taki muzede sergileniyor. Ancak vosvos Nijerya, Brezilya, Meksika, Peru ve Uruguay’da devam etti. Yillar icinde bu fabrikalarda vosvos uretimini bitirdi. Sadece Meksika'nin Puebla sehrindeki Vosvos fabrikasi 2003 yilina kadar klasik vosvosu uretmeye devam etti. 30 Temmuz 2003 gunu 21.529.464’üncü son Vosvos Meksika'da uretilerek yine Wolfsburg'taki muzeye gonderildi.
.
Yillar gecsede uzerinden insanlarin ilgisini hic kaybetmeyen vos hemen hemen dunyanin her yerinde bir bayan ismiyle adlandirilir ve hep bir bayan olarak hitap edilir. Tutku'nun arabasi oldugu o kadar acik ki, soyle bir cevrenize baksaniz trafikte, diger eski otobmobillere nazaran kat be kat fazla sayida vosvosun hala yollari asindirdigini gorursunuz. Hemde kendinden yasca cok daha genc olan otomobillere gore cok daha iyi bakilmis halde.
.
Dedim ya tutkudur vosvos sadece araba degil..



1 yorum:

Adsız dedi ki...

En yakın zamanda 20 yıllık hasretimi sonlandırıp bir vosvos sahibi olacağım inşallah...