13 Aralık 2011 Salı

Doktor olmak...

Zor zanaatir doktor olmak...
6 sene okursun bitmez. Akranın üniversite mezunları askerden gelir evlenir sen ancak mezun olursun. Ardından 2-3 sene ihtisas kazanmak için ders çalışmaya devam edersin. Akranlarının cocukları büyümüş cıvıl cıvıl dillenmişlerdir sen ancak nişan düğün telaşına girersin. İhtisası kazanırsın 3-5 sene ayda 15 nöbet tutar bir yandan teorik bir yandan pratik hala ders çalışırsın.. Akranların iş değiştirir terfi eder sen hala bir hocanın ağız kokusuna mahkumsundur.. Devletten maaş alırsın ama harcayacak zamanın yoktur. bayram bilmezsin tatil bilmezsin.. 


Zor zanaattir hekim olmak... 
İhtisası bitirirsin devlet zorunlu hizmet der. gidersin bir köşesine Anadolunun. mahrumiyet de çekersin medeniyete özlem de.. Hastaneye gidersin onlarca hasta birikir kapında. Çişe gidecek zamanın olmaz bazen hastalara bakmaktan. Bir yandan torpilliler diğer yandan rörezantlar ve de hastane yöneticilerinin garip istekleri, hepsiyle uğraşırsın. Nöbetler bitmez, acil müdehaleler için çağırılabilirsin bir gece yarısı.. 


Zor zanaattir tabip olmak...
Elinin altındaki meta değil candır.. ihmal edemezsin. yanlış yapma hakkın yoktur. hata kaldırmaz mesleğin.. ama Hak vaki olur bazen herkesi kurtaramazsın. O durumda sevenlerine bunu söylemenin zorluğuda sendedir. Hele ki elinin altında can veren daha küçücük bir çocuksa.. Duygularına yenik düşemezsin. Zaafiyet gösteremezsin. yıkılamazsın, düşüp bayılamazsın, ağlayamazsın. Üstüne bir de hasta yakınlarının saldırısına uğrarsın bazen. Hakaretler uçar etrafında... 


İşte tüm bu yüzden kutsaldır doktor olmak. Saygıya şayandır. Allah kolaylık versin dualarına layıktır. 


Lakiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin..... 


- Hislerinizi gizlemek zorunda oluşunuz sizi neden kalpsiz bir insan yapar?  
- Neden insanların duygularını acılarını dertlerini hep küçük görürsünüz? 
- 3 bin lira maaş alırken bazılarınız 13- 15 bin lira döner sermayeden gelir elde ederken, neden hastalardan hala bıçak parası adı altında "haraç" alırsınız? 
- İlaçla tedavi edebileceğiniz hastayı neden hemen ameliyat masasına yatırırsınız? 
- Döner sermayeden payınıza düşeni her gün neden sorarsınız sekreteryadaki çalışanlara? insan sağlığının üzerine skor mu tutmaktasınız? 
- Neden hastanıza hastalığı ile anlayabileceği dilde bilgi vermek sizi sıkar bunaltır yorar? 
- Neden vatandaşı azarlar doktorlar? 
- Neden diğer her mesleği küçük görür?


Bir öğretmenin yaptığı iş daha mı önemsizdir? yada polisin mühendisin işçinin? 


El insaf diyorum doktorlara... Vicdan diliyorum kolayklıktan ziyada.. 


Not: Mesleğinin hakkını vererek yapan doktorlara saygımız devam ediyor tıpkı diğer mesleklerde işinin hakkını verenlere olduğu gibi... 



Hiç yorum yok: