28 Nisan 2012 Cumartesi

Afyon'da sokakta içki yasağı

Afyon Belediyesi ve Valiliğinin ortak aldığı karar ile bundan sonra  Gar, otogar, durak, meydan, cadde, sokak, tarihi yerler, kültürel yerler, ibadethane, inşaat, şantiye, mezarlık, gezinti yerleri, merdivenler...” gibi açık alanlarda içki içilmesi yasaklandı. 


Tabi hemen Laikliği savunan (sulandıran) kesim buna karşı çıktı. Anlamsız, dayatmacı, iirticai, özgürlüklere aykırı ve hatta garip ama laikliğe aykırı bile dediler. (gerçi din ve devlet işlerinin birbirine etkisini ortadan kaldırmayı hedefleyen laiklik bence her ne kadar uygulanabilirliği cok dusuk bir ideolojik ütopya halinde aktarılsa da laikliğin sokakta icki icmekle direk baglantısını kurabilmenin de o kadar manasız oldugu ortada) 


Hatta Bekir Coskun'un 28 nisan tarihli cumhuriyet  gazetesindeki yazısı da bu guruhta bir yazıydı. fikirlerine deyinmeyeceim cunku o kendisinin fikridir kabul etmesem de saygıyla karsılarım. Ancak yanlış ve eksik bilgi vererek okuyucu kitlesini yönlendirme ve alttan alttan bir gaza getirme durumundan rahatsızım. 


Bakınız ne demeiş zat-ı muhterem

"Dünyada içkinin yasak olduğu sadece altı ülke:
İran, Yemen, Afganistan, Sudan, Suudi Arabistan, Kuveyt...
Başladı...
İnşallah bir de Türkiye..."

Elbette Bekir Coskun kadar hayat tecrubem gorup gecirmisliğim yoktur. Hem yas olarak hamde sosyal statü olarak eminim ki benden cok daha fazla seye tanık olmustur. Ama en azından google kullanabilen biri icin rahatlıkla soyleyebilirim ki verdigi bilgiler eksik ve kasıtlı olarak eksik bırakılmıs bilgiler. Bakın ben arastırdıgımda ne gibi yanlıs eksik ve kasıtlı yonlendirme iceren bilgiler varmıs bu 4 satırda.. 


1- Alkolun yasak oldugu ulkeler bunlar mı gercekten? 
Wikipedia ya gore degil (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_with_alcohol_prohibition)
Alkolun yasak oldugu ulkeler
  • Afganistan, Brunei, Kuveyt, Suudi Arabistan, Sudan, Yemen, 
  • BAE (Sharjah kentinde sadece, uygulamada yasak nerdeyse yok)
  • Pakistan (bir yasak var ama kimsenin uydugu yok)
  • Hindistan (Guajarat eyaletinde ama sadece satmak yasak icmek degil) 
  • ve tabiki Iran (musluman iseniz yasak ancak gayri muslim iseniz bazı otel gibi izinli yerlerde alkol tüketebilirsiniz.
2- Türkiye'deki emsal karar Alkol tüketiminin degil açık alanlarda tüketiminin yasak olması durumu. yukarda saydıklarımızla kesinlikle aynı degil
Bakın acık alanlarda alkol tuketmenin yasak oldugu ulkeler hangileri 
  • Avusturalya (eyaletler arasında farklılıklar olsa da dısarda alkol tuketmek illegal
  • Kanada : Quebec dısındaki eyaletlerde halka acık yerlerde alkol tuketmek 230 Kanada Doları ceza gerektiriyor. Parklar ve kamp alanları da buna dahil.
  • Çek Cumhuriyeti: Bazı sehirlerde yasak örnegin Prag
  • Finlandiya: sokakta ve toplu tasıma araclarında yasak 
  • Yeni Zellanda : Kanuna gore yasak degil ancak belediyeler sadece lisanslı yerlerde dısarda alkol tuketimine izin veriyor. aksi durumda ceza uygulanıyor
  • İskoçya. Halka acık alanlarda alkol tuketimi yasaya aykırı. Yalnızca lisans alan ve izin verilmis alanlarda icilebiliyor. Aksi durumda 500 Pound cezası var.
3- Dikkat edilirse ornek verilen 6 ulke de seriat yonetimini benimsedigini soyleyen monarşik yada dikta yonetimindeki ulkeler. 
Iran, zaten hepimizce malum ki Şii liderlerin etkisinde katı kuralları uygulamaya calisan ve tum dunyanın ozellikle de super guclerin devamlı karsısında durdugu bir ulke
Yemen 2011 yılına kadar 30 yıla yakın bir sure bir diktator tarafından yonetildi. 
Afganistan, Hizbullah adında kendisine marjinal islamist diyen teror yanlısı bir gurubun yonetiminde
Suudi arabistan Kral Fahd ve maiyeti tarafından kendi mezhepleri idaresinde -ki islam ile celisen cok yonu vardır- monarşik bir diktatörlükle yonetiliyor. 
Sudan derken kuzey sudan mı güney Sudan mı demek istedi bilmiyorum ancak bu ülke de Suudi Arabistan gudumunde yönetilen bir ülke. Bir kac ay onceki ikiye bolunmeye kadar diktatorlukle yonetiliyordu.
Kuveyt krallıkla yonetiliyor. 


Yani tek adam yonetimindeki bu ulkeler ile Turkiye nin bu konuda aynı kefeye konması aslında biraz da Turk halkına hakaret etmektir. ama asıl amac ozgurlukleri savunan kesimin daha fazla galeyana gelmesine calısmaktır. Tabiki hukumet karsıtı politikaları icin bazıları icin bicilmis kaftandır bu da. 


Ayrıca cok guzel bir laf ta soylemis bu yazısı icinde
"İçince efendi kalmak, özünde “efendi” olmayı gerektirir..." hani dogru soze ne denir kabilinden bir laf. Ama realizasyonu Turkiye icin zaten hayal olan birsey. Özünde efendi olanlar zaten sokakta icki icmez. ki onların icki icmesi alkolle neselenmesi yada efkarlanması tatlıdır keyiflidir. Ama ozunde efendi olmayanların oranı bu insanlara gore 50-100 kat hatta daha da fazladır. haliyle boyle guzel bir soz sanatını kullanmak gercekleri degistirmez. Turk halkı agzıyla icmeyi bilmez. 


icki icmenin bir erg sembolu haline geldigi gunlerde 15 yasındaki ergen cocukların icki satılan bir yerde yada evlerinde icemeyecekleri icin ellerinde gazetelere sarılmıs biralarını parkta bahcede arsada insaatta ictiklerini hepimiz cok iyi biliyoruz. Onları engellemek gerekmedigini dusunuyorsanız buna diyecek seyim cok olmasına ragmen susarım. ama erken yasta alklun ayarını da efendiligine de bilemeyecek gencleri kendi hallerine bırakmanın da hangi uygarlık oldgunu sorgularım tabiki.. 


Bu kuralların tabiki suistimalleri de olacak bunu da yadsımıyorum. ancak ozgurluk yada gelismislik ne alkolle olur ne de ozgurlugun alkole dayandırılmasıyla.. hele ki aydın oldugunu iddia edenlerin eksik hatalı ve kasıtlı yazı yazmasıyla hic olmaz.. her yazılana soylenene inanan genclikte kendini aydın zannetmeye baslar ve biz ve digerleri soylemlerindeki ucurum buyur. Bu ucurum buyudukce de gerilim tansiyon ve teror artar. 

26 Nisan 2012 Perşembe

Fırsat Siteleri kullanıcısını aptal yerien koyuyor

Fırsat siteleri cılgınlıgı 2010 son aylarında inanılmaz boyutlara ulaşmış ve ciddi bir pazar dejenerasyonu oluşmuştu. bunu en iyi bilenlerden biriyim cunku ismini vermek istemeyecegim bir tanesinin Genel Müdürlüğünü yaptım. İsmini ticari sebeplerden vermiyor degilim cunku hali hazırda battı zaten:) ama insan bu kadar başarısız be özentisiz bir projenin hayatta kalması icin sarfettigi cabadan sonra bile adını vermeye utanıyor acıkcası. 


Gelelim asıl konumuza, bu fırsat sites ienflasyonu o kadar baskındı ki bir donem 108 adet benzeri site vardı. Tabiki yüksek sermayeli ve uluslararası semaye sahibi olanlar bugun hala ayakta. 


bu isin mucidi Groupon sehirfirsati ile hala ayakta kalırken, Grupanya ve markafoni nin kurulusu olan grupfoni de ilk ucte diyebiliriz. ama bugun soyle bir gozden gecirdigimde gordum ki bu sitelerin de uzun sure ayakta kalması pek mumkun gorunmuyor. 


Cunku bu sitler de istisnasız sekilde musteriyi aldatmaya ve hatta bunu aptal yerine koymaya varan "fırsat"!!! lar koyuyorlar onumuze. Bir urunun gercek fiyatın önce ikiye katlayıp sonra %50 indirim yaptık demek daha ne kadar devam edebilir ki.. işte size örnekler 


Sehrikeyif firsati! 
İzmir En Bordo Kebap Evinden Muhteşem Fırsat! Ön İkramları Yeşillik Tabağı, Erzincan Tulum Peyniri, Antep Ezme, Baharatlı Tereyağ ve Balon Ekmek, Ana yemek Olarak İskender, Ayran ve KemalPaşa Tatlısı 29 TL Yerine Sadece 14.25 TL!


O ikramları zaten gittiginizde ucretsiz onunuze getiriyor bu restoranlar. iskender kebap baydoner fiyatı 10 TL, ayran 2 TL, kemalpasa tatlısı (yarım porsiyon getirdiklerine eminim) 4 TL (maksimum fiyatlar) yani toplam fiyat 16 TL. Yani simdi bu 1.75 TL lik indirim mi fırsat?


Grupanya'nın Burger king fırsatı mesela... 

BURGER KING®'den 1 adet King Chicken, 1 adet Whopper Jr., 6'lı Chicken Tenders, 1 adet orta patates, 2 küçük boy içecek ile Sundae 24,40 TL yerine 12,25 TL!


Bu iki menu birarada secenekleriyle Burger king te 11.75 TL ye zaten.. tabi bir patates eksik bir sundea fazlalıgı var. normal dilim orta patatesi cıkarır (fiyati 3.5 TL) bir adet sundea eklersek fiyatı 2.75 TL.  hatta burger kingten direk alırsanız 2 chicken tenders de daha fazla.. 
yani buradan da orataya su cıkıyor ki eger grupanya'dan alırsanız 1.25 TL + 2 adet tenders + 2 adet orta boy ve kucuk boy icecek farkı zarardasınız.. 


alacati otellerinde iki kisi bir gece 149 TL var birde mesela bir cok sitede.. yahu bu mevsimde gidin 50-60 TL ye kalmazsanız bana bir haber edin ben bulurum size butik otel..

daha niceleri var.. bu sitelerde satılan urunlerin fiyatlarını ogrenmeden asla inanmayın

3 Nisan 2012 Salı

Kredi Kartı bedeli almak icin dilekce ornekleri




Bu yazı Avukat ve hukuk danışmanı Sayın Mehmet Bülent Deniz'in kişisel blog sitesinden kendisinin izniyle alınmıştır.
http://mehmetbulentdeniz.blogspot.com


2007 yılında yapılan ilk başvuru ile başlayan kredi kart aidatlarının tüketiciye iadesi ve alınmaması gerektiğine ilişkin hukuk mücadelesi sürecinde, yeni bir aşamaya gelindi.Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kredi kartlarına ilişkin olarak vermiş olduğu son karar ile kredi kart aidatlarının iadesi talebi için zamanaşımı süresinin on yıl olarak uygulanması gerektiği karar altına alındı.
Zamanaşımına ilişkin bu kararın dışında yüzlerce Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Tüketici Mahkemesi ve Yargıtay kararı ile kredi kart kullanıcılarından, “kart bedeli”, “kart aidatı”, “üyelik ücreti” ve benzeri isimler ile tahsil edilen paraların hukuka aykırı olduğu, yargı organları tarafından tespit edilmiştir.
Şu anda onyedi milyon tüketicinin cebinde, elli milyonkredi kartı bulunmaktadır. Bankalar her bir kart için ortalama olarak 50,00 TL. para talep etmektedirler. Kart aidatları ile her yıl bankaların kasasına, 2.500.000,00 TL. girmektedir.


2007 yılından bu yana kredi kart aidatları konusundaki hukuksuzluğa dikkat çekmek ve 2.500.000,00 TL. nın her yıl tüketicinin cebinden alınarak bankaların kasasına girmesini engellemek için yaptığımız çalışmalar kapsamında, kredi kart aidatının geri alınması için tüketicinin izlemesi gereken yasal yolları, kullanacağı dilekçe örneklerini içeren bir rehber metin hazırlamaya çalıştık.


1. Adım:
Öncelikle kredi kartını veren bankaya başvurarak, kredi kartı için bugüne kadar ödenen kart aidatı miktarının ve ödeme tarihlerinin yazılı olarak bize bildirilmesi talep edilmelidir. Banka ilgili mevzuat gereği, başvurumuza yazılı olarak, 20 gün içinde yanıt vermek zorundadır.


Bu başvuru, ilerideki hukuki süreçte kanıt yükümlülüğünün sağlanması için PTT. den iadeli taahhütlü mektup ile yapılmalıdır.


Kredi kart aidatı olarak geçmişten bugüne kadar yapılan ödemelere ilişkin hesap özetleri ve ödeme makbuzları zaten mevcut ise, bu başvuruya gerek yoktur. Bir sonraki adıma geçilmelidir.


2. Adım:
Kart aidatı olarak geçmişten bugüne kadar ödenen miktar ve ödeme tarihlerine ilişkin belgeler sağlandıktan sonra veya bu belgeler zaten mevcut ise, bankaya başvuru yapılarak, ödenen miktarın tarafımıza ödenmesi talep edilmelidir.


Bu başvuru da, ilerideki hukuki süreçte kanıt yükümlülüğünün sağlanması için PTT. den iadeli taahhütlü mektup ile yapılmalıdır.


3. Adım:
Başvurunun bankaya ulaşmış olmasına rağmen talep edilen miktarın iade edilmemesi veya banka tarafından paranın iade edilmeyeceğinin bildirilmesi durumunda, yerleşim yerinin bağlı olduğu ilçe, kredi kartının alındığı şubenin bulunduğu ilçe veya banka genel müdürlüğünün bulunduğu ilçenin kaymakamlık binasında bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yazılı olarak başvuru yapılarak yargısal süreç başlatılmalıdır.


Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yapılacak başvuru bizzat veya internet üzerinden E-Devlet platformu kullanılarak yapılmalıdır.


Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yapılacak başvurular ücretsiz olup herhangi bir harç ve masraf alınmamaktadır.


Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, başvuru hakkında en geç üç ay içinde karar vermek zorundadır.


Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin 1.161,67 TL. ya kadar olan başvurular için vereceği karar, bağlayıcı niteliktedir. Bu miktara kadar olan başvurular için verilecek karara karşı aleyhine karar verilen taraf, kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi’ne itirazda bulunabilir. İtiraz üzerine Tüketici Mahkemesi tarafından verilecek karar kesindir.
Dilekçe Örnekleri


1-Ödenen Kart Aidatı Miktarı ve Ödeme Tarihlerinin Bildirilmesine İlişkin Dilekçe
2-Kart Aidatının İadesi Talebine İlişkin Dilekçe
3-Tüketici Sorunları Hakem Heyetine Başvuru Dilekçesi
Yargıtay Kararı



Önemli Uyarı:
Bu sitede yer alan bilgiler, öneri niteliğinde olup hukuki danışmanlık kapsamında değildir. Yargı organlarının bu konuda verebilecekleri kararlar farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle oluşabilecek mağduriyetler konusunda bu site ve yazarının sorumluluğu bulunmamaktadır.